Het kabinet wil het gebruik van gas langzaam afbouwen. In de vorig jaar gepresenteerde Energieagenda staat dat er in 2050 geen huizen meer worden verwarmd met aardgas.

Dat kan volledig elektrisch verwarmen betekenen zoals nu in een aantal nieuwbouwwijken al het geval is, maar adviesbureau Berenschot schetst in het rapport Zeven inzichten voor de energietransitie een efficiëntere oplossing.

Volgens Berenschot moeten hybride waterpompen de verwarming van huizen gaan overnemen. Op piekmomenten blijft er dan wel gas nodig.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zetten die via een soort koelkastmotor om in een aangename temperatuur in het hele huis.

Een hybride waterpomp werkt grotendeels op elektriciteit en warmte uit de lucht, maar als het heel koud wordt neemt de cv-ketel het alsnog over. In het rapport schrijft Berenschot dat een gewone waterpomp op piekmomenten teveel elektriciteit uit het stroomnet trekt.

In nieuwbouwwijken en bij sommige renovatieprojecten komen al steeds meer woningen die niet meer zijn aangesloten op het gasnet. Bewoners van die huizen zien hun stroomrekening in de winter heel fors oplopen.

Inefficiënte gascentrales

Voor die piekmomenten zouden extra gascentrales bijgebouwd moeten worden en dat is erg inefficiënt, zegt Bert den Ouden, sectorleider Energie bij Berenschot tegen het Financieele Dagblad:

"Die worden neergezet om de piekvraag op te vangen. Het is achtervang voor de winter. In de zomer staan ze grotendeels stil. Het is een enorm dure oplossing."

Daarom is een hybride waterpomp volgens Den Ouden de toekomst. Het grootste deel van de verwarming van huizen komt dan wel uit elektriciteit, maar er kan een beperkte hoeveelheid gas worden gebruikt als dat nodig is:

"Onze suggestie is een hybride warmtepomp. Een 'gewone' pomp haalt in het winter gewoon minder rendement, omdat het veel kracht kost om koude lucht te verwarmen. Wij zeggen: dek dat af met gas. Dus als het écht koud wordt, dan kan het gasnet weer worden ingezet. Waarschijnlijk kan dat ook nog met groen gas, dus dat is al duurzaam. En als het weer iets warmer wordt, kun je overschakelen op de warmtepomp."

Volgens Milieu Centraal kost een hybride waterpomp nu rond de vierduizend euro als je al een cv-installatie met hr-ketel hebt. Maar omdat je tweeduizend euro subsidie op de aanschaf krijgt en je jaarlijks ongeveer 270 euro op je energierekening bespaart is dat bedrag volgens de berekeningen van de milieuclub in ruim zeven jaar terugverdiend.